Aktiesparfondens NAV ökade med 2,3 procent under första månaden. Det låter som en behaglig jungfrufärd där spinnackern varit hissad och det största bekymret varit lite för stark sol. Verkligheten var en annan.
Ett av 1600-talets läckraste citat återfinns i the Assayer från 1623. Skriften är Gallileo Galileis avslutande skottsalva i striden med jesuitprästen Orazio Grassi. Det hade börjat som ett gräl om kometer fem år tidigare, men mynnade ut i något större. Ett vetenskapligt manifest, som bryter med den tradition som varit upptagen av att försöka rationalisera ett trossystem och pussla samman universum med kristendomen.
Universum är en bok ”skriven på matematikens språk, och dess tecken är trianglar, cirklar och andra geometriska figurer, utan vilka det är omöjligt för människan att förstå ett enda ord; utan dessa vandrar man fåfängt omkring i en mörk labyrint.”
Universum har räknats ut, från svarta hål till atomklyvning. Om det finns en Gud är en sak säker: han är matematiker.
Problemet med siffror uppstår när människor stoppas in i ekvationerna. Cirklar blir avlånga och räta vinklar blir aldrig särskilt räta.
Under våren har det gått att läsa om hur vi varit med om diverse sigma-händelser. Finansiella priser har återigen rört sig på ett sätt som i princip aldrig kommer att hända.
Det som kan sägas om detta är två saker:
1) En oprövad hemmafixare har förmodligen mindre svårigheter med att få till en rät vinkel i ett skevt 1800-talshus än vad den ekonomiska realiteten har att uppföra sig som vore den sprungen ur en normalfördelningskurva.
2) När de inte helt osannolika osannolikheterna anfaller gör de det från alla håll och kanter.
Aktiesparfonden steg 2,3 procent under första månaden. Nedbrutet på en decimal tillrättaläggs tillvaron med en precision, som tillvaron inte gjort sig förtjänt av. Siffror är inga lögnare, men de berättar inte heller alltid hela historien. Fonden hade inte mycket mer än lämnat hamn, innan volatiliteten uppnådde orkanstyrka och första månaden har både rymt ett bud i Biotage och en vinstvarning i Hexagon. Det blev ett inledande stresstest för portföljen och som mest var fonden ner 9,9 procent under april, medan Nasdaqs nordiska avkastningsindex som mest var ner 12,2 procent.
Till slut stängde fonden debutmånaden 3,4 procentenheter före index. Även om så kortsiktiga mätperioder saknar någon större betydelse eller relevans för långsiktiga placerare, behöver det inte vara fel att få en bra start även på en långsiktig investering.
Eftersom vi redan varit inne på geometriska figurer i denna utläggning kan det vara på sin plats att dyka ner i Hexagons vinstvarning. Medan storbolag efter storbolag rapporterat om begränsad påverkan från tullturbulensen föll Hexagons föredragna operationella resultatmått ”ebit1” med 8 procent i årets första kvartal. Det var den största nedgången sedan första kvartalet 2020 och marginaltappet på 2,9 procentenheter var till och med större än tappet på 2,4 procentenheter för fem år sedan.
Då var det covid som härjade och även den gången stack Hexagon ut, men bara initialt. Medan de flesta storbolag höll uppe lönsamheten i första kvartalet 2020 bröt Hexagon ihop, men när konsekvenserna av virusutbrottet slog till med full kraft och på bred front under det andra kvartalet 2020 stärktes till och med Hexagons operativa marginal. Exempelvis pressades rörelsemarginalen i Sveriges främsta industribolag Atlas Copco med 0,5 procentenheter i första kvartalet 2020, men i det andra kvartalet var tappet 4,9 procentenheter.
När Hexagons avdramatiserade kvartalsrapport presenterades kunde placerarna lugnas med besked att marknaden stabiliserats i april. Det var dock anmärkningsvärt att rörelsemarginalen i Asset Lifecycle Intelligence, ALI, föll 3,8 procent trots organisk tillväxt på 5 procent i divisionen.
Hexagon står som bekant inför flera stora förändringar. Successionen efter Ola Rollén har lösts på bästa tänkbara sätt där storbolagsfrälsaren Björn Rosengren tar över som ordförande. Hans tidigare Sandvik-adept Anders Svensson rekryteras samtidigt som ny vd från Finlands mest underskattade verkstadsbolag Konecranes.
Efter 25 år av förvärv har Hexagon byggt ett berg av goodwill och övriga immateriella anläggningstillgångar, som intjäningen har svårt att bära upp med någon vidare elegans. Den planerade avknoppningen, där nyss nämna mjukvarutunga ALI blir kärnan, innebär att nästan hälften av det förvärvsrelaterade balansräkningsfluffet lyfts ut, vilket kommer att lyfta Hexagons avkastning på sysselsatt kapital.
Riktning är viktigare än befintlighet och nyckeltalet som inte syns är viktigare än de som syns. Hexagons höga bruttomarginal, 67 procent på rullande tolv månader, innebär att bolaget besitter en högpotent inkrementell potential. Bolaget har varit överskattat, men nu befinner sig värderingen inte långt ifrån lägstanivåerna senaste decenniet.
Efter covid-kraschen för fem år sedan var det bolag med digitala affärsmodeller och så kallade serieförvärvare som blev de stora vinnarna.
Ur svenskt perspektiv kulminerade det med Kinneviks försäljning av VillageMD till Walgreens och Storskogens börsnotering.
Senaste veckorna har tankarna kretsat kring vilka attribut som kommer premieras och vilka teman som kommer regera efter tullturbulensen. Tankarna har inte kommit längre än att det mest logiska är att bolag med hög produktlönsamhet, dvs hög bruttomarginal, premieras än mer. En hög expanderbar verksamhet med hög bruttomarginal är det som lättast kan underskattas.
Biotage tillhör kategorin av bolag med hög bruttomarginal och dagarna som börsbolag är nu räknade. Det vilar något ironiskt över situationen där ett riskkapitalbolag, KKR, säljer ett bolag, Astrea, och får betalt med aktier i Biotage. Astrea krackelerar under ett par kvartal och Biotage-aktien mer än halveras på åtta månader, varpå riskkapitalbolaget KKR lägger ett bud på hela klabbet. Man är indirekt själv största ägare och den övriga ägarbasen är minst sagt mör efter kursraset. Budet kommer med all sannolikhet gå igenom, även om en styrelseledamot opponerade sig mot att rekommendera budet. Biotage hinner således bara göra ett gästspel i portföljen.
Take care.
Fondens största tio innehav är Kone, Atlas Copco, Novo Nordisk, Millicom, Getinge, Essity, Epiroc, Hiab, Nordea och Hexagon.