På börsen har det som förväntas hända redan inträffat. Alfa Laval är ned 20 procent sedan årshögsta och värderingen har pressats mot de lägsta nivåerna under de senaste fem åren.
Medan marknaden haft fullt upp med att oroa sig för vikande orderingång i marin-divisionen har Alfa Laval seglat upp som Aktiesparfondens största innehav.
”Det är lite synd att missa de sista 88 miljarderna”.
Orden är Harald Mix och de handlar om Alfa Laval. Eller rättare sagt: de handlar om det där vidunderliga som inträffar när procent tillåts ackumulera.
Under sin tid på riskkapitalbolaget Industri Kapital var han med och köpte loss verksamheten från Tetra Laval 2000. Bara två år senare börsnoterades bolaget, igen (första gången var 1901).
För IK blev det en fenomenal affär. Värdet på bolaget gick under innehavstiden från 4 till 12 miljarder kronor.
I en intervju med Di våren 2017 slog Altors andlige ledare ett slag för längre innehavsperioder än de som vanligen förknippas med riskkapitalbolag och han konstaterade att det är lätt att underskatta ränta på ränta-effekten. Harald Mix exemplifierade med att Alfa Lavals börsvärde plus utdelningar nu närmade sig 100 miljarder kronor och att IK gjort ett klipp, men missat den stora merparten bolagets värdeutveckling räknat i kronor och ören.
”De sista 88 miljarderna”, blev inte heller de sista. Sedan intervjun gjordes har Alfa Lavals börsvärde mer än dubblats och de utdelningar som betalats under perioden motsvarar mer än två gånger börsvärdet vid börsnoteringen våren 2002.
Sommaren 2025 befinner sig bolaget, som kanske främst förknippas med separatorer, men som är en dominant på värmeväxlare, i kylan. Anledningen är att Alfa Laval för närvarande definieras av sina fartygspumpar.
Under fjolåret var orderingången på pumpsystem för tankfartyg exceptionellt stark. Dessa svarade för nästan halva marin-divisionens orderingång, eller motsvarande knappt 15 miljarder kronor. Ledtiden på lastpumparna är kort och ofta läggs beställningen till Alfa Lavals Bergenbaserade dotterbolag Framo redan i samma kvartal som varvet får sin beställning. Med varven mer eller mindre fullbelagda faller nybeställningarna nu brant av förklarliga skäl, vilket ofrånkomligen sätter avtryck på orderingången på lastpumpar. Ledningen har varit mer än tydlig med detta, men också att man med befintlig orderbok har fullt upp in i 2027. Framo är höglönsamt och bör därför ge stöd för marginalen i divisionen under kommande år, även om Alfa är slagigt på kvartalsbasis. Trots en stor negativ valutajustering i första kvartalet var orderboken på marinsidan alltjämt större än faktureringen på rullande tolv månader och beställningarna på övriga marinprodukter med längre ledtid kommer fortsätta.
Detta marina drama har starkt bidragit till att pressa ner Alfa Lavals värdering mot botten av senaste fem årens värderingsintervall. På lite drygt ett år har den framåtblickande ev/ebit-multipeln gått från knappt 19 till 14 och Alfa handlas nu med en historiskt hög rabatt mot övrig svensk kvalitetsverkstad.
Om vi för en stund tar ett steg tillbaka och backar bandet till scrubber-boomen, kan vi konstatera att Alfas uppvärdering kulminerade hösten 2017. Det vill säga redan innan beställningarna på avgasreningslösningarna kulminerade under 2018. Vid utgången av 2018 svarade marindivisionens orderbok för 57 procent av hela koncernens, en betydligt högre siffra än nuvarande 50 procent.
Så när bottnade värderingen under scrubber-boomen? Det gjorde den i samband med det kvartal då orderingången i marindivisionen till slut vände ner. Precis det var vad som hände i första kvartalet i år.
Marknaden betraktar bolaget med ögon som är rädda för allting som kan hända, fast det redan har hänt.
Alfa Laval tillhör skaran klassiska industribolag som inte nöjer sig med att dominera sin nisch, utan utnyttjar sitt övertag till att ytterligare distansera produkternas prestanda i förhållande till konkurrenterna. Hittar du bolag som kan dominera finansiellt hälsosamma nischer, är det bäst att hålla i dem hårt för att inte missa de sista 88 miljarderna och allt det som kommer därefter.
Aktiesparfonden har tagit vara på möjligheten som uppstått och gjort Alfa Laval till fondens största innehav.
Dominansen på värmeväxlare är en sak, men den verkliga supertalangen i bolaget är produkternas mångsidighet. När marknaden för värmepumpar inte utvecklats på det sätt man hoppats går det att bryta ihop, som Nibe, eller så finner produkterna slutmarknader med starkare formkurva, som datacenter. Det om något är en manifestation över vad det är att vara proteansk.
Aktiesparfonden har nu avslutat sitt första kvartal. Fondens NAV ökade med 8,9 procent, jämfört med 3,7 procent för jämförelseindexet VINX. Intentionen har aldrig varit att ta hem några spurtpriser, utan att erbjuda ett ospektakulärt lågkostnadsalternativ till den pågående indexifieringen av börsen. Med det sagt är det välkommet att portföljen levererat mer än dubbla indexavkastningen i ett turbulent kvartal. För att sätta saker i perspektiv skulle Alfa Laval kunna gå i konkurs idag och fonden hade ändå utvecklats bättre än jämförelseindex sedan start.
Vid halvårsskiftet var fondens tio största innehav: Alfa Laval, Atlas Copco, Essity, Getinge, Tigo, Epiroc, Kone, Hexagon, Electrolux Pro och Hufvudstaden.
Fonden förvaltar nu 670 Mkr. Vi tackar för förtroendet.